Honda Foreman Forums banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
110 Posts
Discussion Starter · #1 ·
How is everyone set on air/fuel mixtures and the needle clip on there 500 with a hmf, k&N, and 170 jet. I am going to start playing with these two settings to get the best preformance out of her. just wondering if any has already done this and can save me some time. thanks

KG
 

·
Registered
Joined
·
338 Posts
i'd like to know too.....mine still sputters at very low cruising and will backfire on decel sometimes
 

·
Registered
Joined
·
94 Posts
QUOTE ("natedizzer":322us70u)
i'd like to know too.....mine still sputters at very low cruising and will backfire on decel sometimes
if its sputting at low cruising speeds, that means your jet is too big. i'd try stepping down just a hair. and for the popping on decel, turn the mixture screw out 1/4 at a time unitll it stops. its un burned fuel in the exhuast, so by leaning it out just a tad will clear that up. this is what i did to solve the exact same problem your having.

as for KAGRIFF, most guys are putting the clip on the 3rd notch and 2-2 1/2 turns out on the a/f screw


mike
 

·
Registered
Joined
·
1,397 Posts
QUOTE ("SLIDELLFOREMAN":2r0ms76p)
QUOTE ("natedizzer":2r0ms76p)
i'd like to know too.....mine still sputters at very low cruising and will backfire on decel sometimes
if its sputting at low cruising speeds, that means your jet is too big. i'd try stepping down just a hair. and for the popping on decel, turn the mixture screw out 1/4 at a time unitll it stops. its un burned fuel in the exhuast, so by leaning it out just a tad will clear that up. this is what i did to solve the exact same problem your having.

as for KAGRIFF, most guys are putting the clip on the 3rd notch and 2-2 1/2 turns out on the a/f screw


mike[/quote] I thought turning the mixture screw out richened the mixture?
 

·
Registered
Joined
·
110 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Thanks Im am not having any major problems at all just trying to get it right on the money. run pretty good. i am just a tad lean on the top end.
 

·
Registered
Joined
·
94 Posts
QUOTE ("KAGRIFF":1v5mwkog)
Thanks Im am not having any major problems at all just trying to get it right on the money. run pretty good. i am just a tad lean on the top end.
your probably to rich. check your plug, you'll see.
 

·
Registered
Joined
·
110 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I have checked the plug after a full throttle run and shut it down at full throttle and it is lean. have not made ant adjustments to the clip or air/fuel mix screw
 

·
Registered
Joined
·
110 Posts
Discussion Starter · #9 ·
I have checked the plug after a full throttle run and shut it down at full throttle and it is lean. have not made ant adjustments to the clip or air/fuel mix screw
 

·
Registered
Joined
·
1,649 Posts
If you're lean at top end wouldn't you want to step up in main size?

Have another question for ya. My 06 500ES is running great after I put in the 160 main, clip on #3 and 2.5 turns out. Only concern I have is that the plug is black around bottom of threads but grey in center. I talked with another person about this and he said it was close so just leave it alone. What does the plug tell you? Starts/idles and pulls real good throughout all throttle positions. Don't mean to steal your thread.
 

·
Registered
Joined
·
110 Posts
Discussion Starter · #11 ·
thats is actually real good eric. burning just about right. tan on the electrode, if it is white or real light grey you are a little lean. sound like you are real close.
 

·
Registered
Joined
·
110 Posts
Discussion Starter · #12 ·
i have a 172 in now. and i am real close. just plug shows a little lean and what to tweak it a little. would much rather be just a hint rich.
 
1 - 12 of 12 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top