This blasted ES system! - Honda Foreman Forums : Rubicon, Rincon, Rancher and Recon Forum
 1Likes
  • 1 Post By mrbb
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 07-14-2019, 02:40 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
This blasted ES system!

Hoping someone can give me some ideas as to what to look at. I'm no stranger to the single week link in the Honda off road empire. The bloody electronic shift system. My 250 has it, my 420 has it and i have heartburn.


My 420 lately has been randomly refusing to down shift. It can happen after an hour of using it, or 10 seconds pulling it out of the garage. Sometimes it doesnt happen at all. There seems to be no repeatable series of actions that will repro the issue.



Things i've done:


1) replaced the shift motor
2) replaced the tilt/angle sensor
3) pulled the shift motor checking the teeth, re-gasket and reinstalled
4) checked battery health to make sure it has enough power to shift.


Everything checks out, i did some research to find that the motor oil is also what lubricates the gear box, so adding lub is out (from what i can tell please tell me if im wrong).


What other sub-system should I check.
simplegreen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 07-14-2019, 04:22 PM
Honda Red Wing Rider
 
mrbb's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: ne PA
Posts: 3,356
everyone seems to like ES shifts when they work, and curse them when they don't
and us foot shift guys just smile and laugh as we keep on shifting just fine LOL
SORRY< not what you wanted to hear I am sure! just couldn;t help it!



and when you say checked battery, you volt meter read it, or tested it under a load? two totally different things!

and how, have you seen this?
maybe some help

https://www.hondaatvforums.net/forum...-problems.html
jeepwm69 likes this.
mrbb is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 07-14-2019, 11:38 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by mrbb View Post
everyone seems to like ES shifts when they work, and curse them when they don't
and us foot shift guys just smile and laugh as we keep on shifting just fine LOL
SORRY< not what you wanted to hear I am sure! just couldn;t help it!



and when you say checked battery, you volt meter read it, or tested it under a load? two totally different things!

and how, have you seen this?
maybe some help

https://www.hondaatvforums.net/forum...-problems.html

Oh yeah, trust me if i had a choice and if i ever do again...it will be a foot shifter.


thanks for the link, i'll try the lithium grease. i got the same vibe that it just wasn't lubed up. See if that helps.
simplegreen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Foreman Forums : Rubicon, Rincon, Rancher and Recon Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome