Help!, won't start with electric button, only pull start ? - Honda Foreman Forums : Rubicon, Rincon, Rancher and Recon Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 (permalink) Old 10-20-2008, 12:19 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Sep 2008
Location: Orlando, FL
Posts: 4
Help!, won't start with electric button, only pull start ?

I am experiencing some problems with my 2005 Honda foreman 500 4x2 standard shift. The electric starter works and turns over the engine perfectly fine but it will not start because it loses spark. However, if I use the pull start instead it will start up with no problems. I figured it was the battery, but I installed a new one with a full charge and experience the same problems. Its an intermedient problem becasue once out of a blue moon the 4 wheeler will start up with the electric button. Its definitely an electrical issue somewhere.

Has anyone experienced this problem or knows anything that could be?

thanks
prboarder is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 10-20-2008, 10:15 PM
Honda Addict
 
Join Date: Oct 2007
Location: Maryville, TN
Posts: 129
i dont know, but i think you would be well off to start at the battery and go point by point to make sure every connection between the battery and the starter is solid. after that i dont know.

http://i41.photobucket.com/albums/e2...p/IMG_1314.jpg
07 Honda Rancher 420</span>
2WD
<span style="color:green">EFI
ricochet skids
bison bumpers
Moose trapper box
12v cig. plug
26 bearclaws


<a href="http://s41.photobucket.com/albums/e259/express300/" target="_blank">http://s41.photobucket.com/albums/e259/express300/</a>
rockbottom12 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 10-20-2008, 11:01 PM
Honda Addict
 
Join Date: Jul 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 155
Send a message via AIM to dacheez17
I would go to your starter, and check the voltage coming off of that. Since your pull start doesn't use that it's more or less like pushing a clutch to get it started. Your starter might be binding, if it's not turning fast enough then it won't create enough of a spark. Battery was a good try, I would see if you can get your 100 bucks back, depending on where you got your battery from.

I just had another idea. I rebuilt the motor I had in my raptor. After I had it done, it sheared off the dowel in the fly wheel. It would crank and crank and crank, we could push start it, but it wouldn't start with the electric start. I'm not sure how this stuff works on these foremans, I have never gotten that far into them. I hope this helps you out.

2006 Foreman 500
HMF Utility Pipe
K&N Filter
170 Main Jet
3500lb Venom Winch-died
2500lb Warn Winch now
26" XTR's (awesome)
Extended Carb Vent lines
dacheez17 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 10-20-2008, 11:02 PM
Honda Addict
 
Join Date: Jul 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 155
Send a message via AIM to dacheez17
I would go to your starter, and check the voltage coming off of that. Since your pull start doesn't use that it's more or less like pushing a clutch to get it started. Your starter might be binding, if it's not turning fast enough then it won't create enough of a spark. Battery was a good try, I would see if you can get your 100 bucks back, depending on where you got your battery from.

I just had another idea. I rebuilt the motor I had in my raptor. After I had it done, it sheared off the dowel in the fly wheel. It would crank and crank and crank, we could push start it, but it wouldn't start with the electric start. I'm not sure how this stuff works on these foremans, I have never gotten that far into them. I hope this helps you out.

2006 Foreman 500
HMF Utility Pipe
K&N Filter
170 Main Jet
3500lb Venom Winch-died
2500lb Warn Winch now
26" XTR's (awesome)
Extended Carb Vent lines
dacheez17 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 10-21-2008, 09:15 AM
Honda Rider
 
Join Date: Sep 2008
Location: Tecumseh, Oklahoma
Posts: 47
Send a message via Yahoo to USAF99
dacheez is in the right place. See how much voltage your SOLENOID pulls when starting- it may be pulling too much and discharging the system too far taking spark away- IE, there isnt enough to drive the coil, which wont produce any spark to the plug. Pulstarter, your not draining the system, thus it starts.

Another way to test this is hook your meter to your battery, and hit the electric start. If your battery drops below 10vAC, your solenoid is bad.

My Two Cents....

2008 Foreman FPM
Maxxis Bighorn M917/918s on ITP SS106 Wheels.
Driver that is a lil crazy.
USAF99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Foreman Forums : Rubicon, Rincon, Rancher and Recon Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome