07 foreman 500 headlights wont come on and neither will dash display - Honda Foreman Forums : Rubicon, Rincon, Rancher and Recon Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 12:43 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
07 foreman 500 headlights wont come on and neither will dash display

Hi,

New to the Foreman sight and have a question regarding my sons 07' 500. went riding this weekend at Mudfest and sometime during the day Saturday he went in a hole and ended up with the left side of the back ( The front end ) handle bars basically under water. Bike never shut off was still running all that good stuff. He came to me a little while later and said his display was off, that couldnt tell what gear nothing ( noted that the display screen was blank ). Looked around couldnt find anything obvious and he wanted to ride so decided would fix when got home. Little while later the headlights went out. Looked again and the 15 amp light fuse was blown, Cleaned the fuse box as best as possible replaced with the spare and all was good.... For a while... Came back a little while later and no lights no center display again. Bike runs fine cranks fine shifts fine etc... The bike has Manual shift BTW Sorry didnt add that earlier. I looked at it yesterday at home and when trying to crank after sitting awhile it seems like takes a minute or so to crank, By that I mean have to feather throttle a little before will crank( like lost prime maybe) but once it cranks and runs not a problem with that again. I took my Fluke ohmmeter and looked checked the post were the fuse would be inserted for the 15A lights fuse and noticed that there was 654 ohms across this ... So I suspect there is a short somewhere in this path... My problem is I need a wiring diagram if any of you guys may have.... Also so on here that could possibly be the light switch bad or dirty or has water in it ?? Any help would be appreciated .....

Thanks

Ron

PS: 07' 500 manual shift 28.95 outlaws 2'' lift and snorkel kit... Thats what all the bike has
mxdadof2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 01:08 PM
Administrator
 
toodeep's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: south dakota
Posts: 11,358
Garage
Welcome to the forum. I would start with checking connectors for moisture. most likely one has some in it and is shorting it to ground. Try draining the carburetor and see if it helps with the starting issue.



2007 420FM (475cc, 27x12x12 Mudbugs) ---------- 1995 300FW (webcamshaft, 350 rear end)
2008 420FE (26x9x12 BearClaws) -------------------
1988 300 (old stock machine, nothing fancy)
2009 420FA (25x8/10x12 BearClaw HTR) ---------
1987 350D (work in progress)

toodeep is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 01:12 PM
Honda Red Wing Rider
 
rich450es's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: tooele, utah
Posts: 17,431
welcome to the forum !!!
if the left bar wend under water then he started having problems then i would take off the switch assembly on the left side and clean out all the switches with contact cleaner . i can send you a factory honda service manual (on pdf) if you want but it sucks for the wireing diagram

2000 foreman 450 es-s
the f**king pig
SOLD!
Hondaforeman.com stickers for sale .....pm me for details !
friend me on facebook
https://www.facebook.com/richard.chayer.5
i love (.)(.)s
rich450es is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 01:35 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by toodeep View Post
Welcome to the forum. I would start with checking connectors for moisture. most likely one has some in it and is shorting it to ground. Try draining the carburetor and see if it helps with the starting issue.
I will drain the bowl when I get off and see if that helps... what has me confused is that it only started doing that after the fuse blew.. I wasnt able to check all fuses last nite cause by the time I got around to it was dark and late and gonna mess with more tonight after work but Thinking that he and his friends in a hurry to get bike back running used other fuses and blew them as well... Teenagers LOL ....
mxdadof2 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 01:37 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by rich450es View Post
welcome to the forum !!!
if the left bar wend under water then he started having problems then i would take off the switch assembly on the left side and clean out all the switches with contact cleaner . i can send you a factory honda service manual (on pdf) if you want but it sucks for the wireing diagram
Yeah thats what I was thinking too that possibly the switch got wet and there was water in it and casuing it to short to ground... Please send me that manual it would be great and I will try and figure out the wiring per se.. Thanks for the info
mxdadof2 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 02:49 PM
Honda Red Wing Rider
 
rich450es's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: tooele, utah
Posts: 17,431
here you go ......
Honda_Foreman_500_Service_Manual_Repair_2005-2011_Trx500 FE/FPE/FM/FPM/TM.pdf

2000 foreman 450 es-s
the f**king pig
SOLD!
Hondaforeman.com stickers for sale .....pm me for details !
friend me on facebook
https://www.facebook.com/richard.chayer.5
i love (.)(.)s
rich450es is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 03:04 PM
Honda Red Wing Rider
 
jeepwm69's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 3,372
Garage
Quote:
Originally Posted by mxdadof2 View Post
Yeah thats what I was thinking too that possibly the switch got wet and there was water in it and casuing it to short to ground... Please send me that manual it would be great and I will try and figure out the wiring per se.. Thanks for the info

Not just kids that do the "ride it till it breaks". My buddy with the Rincon pulls up Sunday afternoon and says "my ride's overheating and the fans not coming on."

Of course, he's just kept riding it out to where I was so I could fix it even though it was overheating. He says "Well, I figured it didn't get THAT hot"...

Blown fuse. Not sure why it blew, but we changed it and his fan started working.

"The Good One"
2009 Foreman 500FM Green
27" Execs on Rubicon rims, Perfex
Heated grips and Thumb , HID's
5K Viper Max winch

"The Wreck"
2009 Foreman 500FM Green
Perfex with HL springs
27" Mudbugs on Rubicon rims
Heated Grips and Thumb, HID's
4K Viper Max winch

"The Project"
2006 Foreman 500FM Green
27" Titan 589's Perfex with HLsprings
3K Superwinch winch

"The Chickmobile"
2009 Rancher AT Camo
26" Mudbugs on Rincon rims
Viper Classic 2500lb winch
Sunk, waiting on a rebuild
jeepwm69 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 09-03-2013, 03:49 PM
Honda Red Wing Rider
 
basfnb's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: NE AR
Posts: 1,022
Quote:
Originally Posted by jeepwm69 View Post
Not just kids that do the "ride it till it breaks". My buddy with the Rincon pulls up Sunday afternoon and says "my ride's overheating and the fans not coming on."

Of course, he's just kept riding it out to where I was so I could fix it even though it was overheating. He says "Well, I figured it didn't get THAT hot"...

Blown fuse. Not sure why it blew, but we changed it and his fan started working.
That Barry just hard on equipment. Since I was going in I almost volunteered my rubi and I just take his to your house and leave. But then he wud have to take my rubi to HIS house. I didn't want to so that to her. Lol

2006 Rubicon 500FGA Green
26x10x12 Outlaws
Symtec Heated Grips with Thumbwarmer
Perfex Long Travel Kit
Highlifter Springs
Pod Light HID
2K Viper Max winch
Rear LED light
Custom Split Audio Tube

1990 Honda Fourtrax 300
25X10X12 Mudlights
LED
basfnb is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 09-05-2013, 09:28 PM Thread Starter
Honda Rider
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
Thumbs down Update

Update: sorry so late guys but here goes : cleaned fuse box replaced all fuses added dielectric grease to prevent corrosion on fuses... Cleaned light switch which was very nasty to say least ... Cranked bike turned lights on all is well... Left running about 20 mins or so and my son went to put up and as soon as he turned wheel to left lights out ... Ok help a little please ... Obvious a short there somewhere and it's only when turning left not right ... Thanks and sorry for late update

Last edited by mxdadof2; 09-05-2013 at 11:45 PM.
mxdadof2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Foreman Forums : Rubicon, Rincon, Rancher and Recon Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome